Információk, érdekességek

A hüvelygomba a kismamákat sem kíméli

2017. július 22.

A hüvelygomba jön és kellemetlenségeket okoz. Azonban a bevált patikaszereket nem minden esetben lehet alkalmazni a kezelésére, ha babát várunk! Erre nagyon oda kell figyelni! Nézzük, mit javasol Dr- Budai Marianna gyógyszerész! 

Kismamaként különösen veszélyes az öngyógyszerezés!

Kismama: – Nagyon kellemetlen, de már ismét a hüvelygomba jeleit tapasztalom magamon. Ez minden évben megtörténik velem egy-két alkalommal. Már van jól bevált megoldásom rá, a legutóbb is azt alkalmaztam. Most viszont kicsit más a helyzet, mert ugyan még nem látszik rajtam, de már 10 hetes terhes vagyok. Nem tudom, hogy szabad-e használnom azt a gyógyszert, ami korábban.
Gyógyszerész:  Az ön helyzetében a szülész-nőgyógyász orvosa felkeresését javaslom. A vény nélkül kapható gombaellenes szerek terhesség alatti – szülész és nőgyógyász szakorvos tudta nélküli – alkalmazásától óva intem, az ön és a gyermeke egészségére gondolva. Akkor sem ajánlatos a kismamáknak öngyógyszerezésbe kezdeni, ha biztosan felismerik a hüvelygomba tüneteit, és esetleg terhességük előtt hasonló problémájukat már sikeresen kezelték vény nélkül kapható gyógyszerekkel.

Nem a gyógyszertől kell félni, hanem a szakszerűtlen kezeléstől!

Kismama: – Veszélyesek lehetnek a gombaellenes gyógyszerek a babámra? Próbálkozzak inkább házi módszerekkel?
Gyógyszerész: – Vannak olyan hatóanyagok és gyógyszerek, amelyeket már hosszú évek óta számos esetben alkalmaztak várandós nőknél, és bőséges mennyiségű tapasztalat áll rendelkezésre velük kapcsolatban. Bebizonyosodott az is, hogy ezek a gyógyszerek nem ártalmasak az embrióra, magzatra. Ne féljen a gyógyszerektől! A gyógyszeres kezelés indokolatlan kerülése vagy elmulasztása nagyobb veszélybe hozza a fejlődő embriót, magzatot, mint a szakszerű gyógyszeres terápia.
Egyértelműen lebeszélem az interneten keringő vagy innen-onnan hallott módszerekről: ne próbálkozzon a teafaolaj, fokhagyma, tejföl, kefir vagy hasonlók hüvelyben való alkalmazásával!

Gomba vagy bakteriális fertőzés – nem mindegy!

Kismama: – Mit tud tenni az orvos?
Gyógyszerész:– Terhesség alatti hüvelygomba gyanúja esetén a szülész-nőgyógyász szakorvos általában kenetvételt követően állapítja meg a tünetek okát. Nem biztos, hogy gombásodás okozza a tüneteket; a kórokozó baktériumok hüvelyben való elszaporodása, az ún. bakteriális vaginózis is hasonló panaszokat okozhat. Ez utóbbi, azaz a bakteriális fertőzés a magzatra nézve nagyobb kockázatot jelent, mint a hüvelygomba. A bakteriális infekciók a méhszáj idő előtti kinyílását okozhatják, idő előtti fájásokhoz vezethetnek és növelik a koraszülés kockázatát. Nem szabad azonban elbagatellizálni egy gombás fertőzést sem, mivel az ideális táptalaj egy bakteriális felülfertőződéshez, ami pedig már veszélyt jelent a magzatra nézve. A koraszülések mintegy 10-15%-áért a hüvely felszálló – azaz a méhre, petevezetékre is átterjedő – bakteriális és gombás fertőzései felelősek.

Kismama:– Mit szokott rendelni ilyen esetekben az orvos?
Gyógyszerész:– Amennyiben gomba okozza a kellemetlen tüneteket, a kezelőorvos gombaellenes hatóanyagú gyógyszert javasol. Elsősorban nem a szájon át szedett, hanem a hüvelyben alkalmazott készítmények, így a hüvelykúpok és a hüvelytabletták kerülnek alkalmazásra. Sok esetben klotrimazolos vagy nisztatinos szereket rendelnek az orvosok. Ha ezek hatástalanok, akkor kerül megfontolásra a szájon át szedett gombaellenes gyógyszerek használata.

Van, hogy a partnert is kezelni kell

Kismama:– Akkor lehetséges, hogy ugyanazt a hüvelykúpot fogja javasolni nekem, mint korábban?
Gyógyszerész:– Igen, lehetséges. Azonban tudnia kell, hogy az ön esetében a hüvelykúpok vagy hüvelytabletták alkalmazásának módja eltérő a nem terhes nőknél előírt alkalmazástól! Terhesség esetén a méhnyak mechanikus irritációjának veszélye miatt a felhelyezés nem mélyen a hüvelybe, hanem csak a hüvelybemenetbe javasolt. Szükség esetén hüvelyi applikátor, azaz a felhelyezést segítő eszköz nélkül alkalmazhatók a gyógyszerek, vagy a kezelést maga az orvos végzi el.
Emellett, a hüvelyflóra pH-ját beállító tejsavat vagy Lactobacillusokat tartalmazó készítmények (mosakodók, kúpok) terhesség alatti használata is javasolt. Ezek a magzatra nézve nem jelentenek veszélyt, de alkalmazásukat célszerű a kezelőorvossal megbeszélni.
Ne feledje azt sem, hogy hüvelygomba esetén a szexuális partner gombaellenes kezelésére is gondolni kell, a visszafertőződés megakadályozása érdekében!

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

forrás: Bébik.hu