Információk, érdekességek

Kincsünk az egészségünk

2006. március 18.

Rohanó világunkban sokszor egymásra sem tudunk figyelni, nemhogy sajt magunkra. Pedig egészségünknél nincs nagyobb értékünk és legjobb, amit tehetünk az, hogy néha megállunk és foglakozunk vele amíg nem késő.

A másnaposság okai

2006. március 15.

Fejfájás, kiszáradt száj, émelygés, hányinger – mindezek a túlzott alkoholfogyasztás következményei is lehetnek.
Tudjuk-e például, mitől van a rossz közérzet vagy az a furcsa lehelet, amely másnap (vagy a rendszeres ivóknál mindennap) jelentkezik? Ennek oka az acetaldehid nevű vegyi anyag, amely eredetileg harmincszor mérgezőbb, mint az alkohol. Szervezetünkben persze nem ilyen veszélyes formában keletkezik: emésztőrendszerünk – összetett folyamatok során – átalakítja az alkoholt, amelyből utána acetát lesz. Ez ugyan szintén további átalakuláson megy át, de az „acetátos leheletet” emiatt érezzük.

Hínárkapszulába rejtett inzulintermelő-sejtek

2006. március 10.

Tengeri hínárból készített mikrokapszulákkal a diabétesz ellen.
Ha inzulintermelő sejteket apró hínárbuborékokba csomagolva juttatják a beteg szervezetébe, a kezelés az 1-es típusú diabéteszben szenvedőknél valamikor a jövőben alkalmas lehet a napi inzulininjekció kiváltására – erre jöttek rá ausztráliai tudósok.

Romló sejtjeink nyomában

2006. február 23.

A hematológiában is jelentős fordulatot előidéző molekulárisan célzott diagnosztikáról és terápiáról rendeztek országos konferenciát Kaposváron.
A Magyar Hematológiai Társaság és a Kaposi Mór Oktató Kórház szervezésében megtartott két napos hétvégi rendezvényen 120 hematológus, belgyógyász szakember cserélte ki tapasztalatait a betegek sejtszintű diagnosztikáját és terápiáját meghatározó legújabb kutatási eredményekről.

Hátfájás, derékfájás

2006. február 21.

Minden második felnőtt krónikus hát- és derékfájással küzd; a probléma leggyakrabban a negyvenes éveiben járó korosztályt – különösen a nőket – érinti. Oka főként a terhelés és a lazítás ritmusos váltakozásának teljes hiánya és a passzív testtartás, melyhez még a fiatalkorban kialakuló tartáshiba is társul.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...449450451...452