Információk, érdekességek

Kajacsere – Alacsony GI-vel rendelkező élelmiszer-alternatívák

2024. május 17.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk hasznos alternatívákat, amelyek alacsony glykaemiás indexük (GI) miatt kiváló választások lehetnek az egészségünkre káros hatású, magas GI-jű élelmiszerekkel szemben, amiket ezért érdemes lenne lecserélni.

Fotó: 123rf.comA glykaemiás index (GI) fontos számérték az azonos csoportból származó élelmiszerek összehasonlításához és a jó választáshoz.

Fehér cukor helyett akácméz

A cukornak, legyen az bármelyik fajtája, magas a glykaemiás indexe (70). A méz, különösen az akácméz jó alternatívája lehet, mivel az alacsony GI-vel rendelkező fruktózban gazdagabb. Mértékkel kell azonban fogyasztani, mert nagy mennyiségben a fruktóz káros lehet. Napi 50 g fruktóz felett olyan negatív hatásai jelentkezhetnek, mint pl. a máj és a vér zsírtartalmának növekedése. Ahhoz, hogy ezt a szintet elérjük, csaknem fél üveg mézet kellene elfogyasztani, ami azért bizonyos mozgási szabadságot hagy a fogyasztásában.

Inkább házi sütemény, mint péksütemény

Eltekintve bizonyos, divatos süteménykészítési tendenciáktól, amelyek alacsony GI-recepteken alapulnak, a sütemények többsége fehér cukrot és fehér lisztet tartalmaz. Ha ilyet fogyasztunk délutánonként, garantáltan megugrik a vércukorszintünk. Ideális esetben csak olyan házi süteményeket, édes tésztákat fogyasszunk, melyek teljes kiőrlésű lisztből (tönköly, rozs, hajdina stb.), alacsony GI-tartalmú cukrokkal (akácméz, kókuszcukor, agávészirup) készülnek. Adhatunk hozzájuk olajos magvakat (chia-, tök-, napraforgómag stb.) és szezonális gyümölcsöket.

Zabpehely más reggeli gabonapelyhek helyett

A megfelelő reggeli gabonapelyhek kiválasztásánál nem csak a cukortartalom számít. A termék gyártási folyamata is fontos: a puffasztott vagy a zúzott és grillezett (kukoricapehely-típusú) gabonafélék GI-je magas, megközelíti a 85-öt. Azok a pelyhek viszont, amelyek csak lapított és párolt gabonafélék, jó alternatívát jelentenek. Különösen ajánlottak a zabból készült változatok, amelyek vízben oldható rosttartalma magas, és lassítják az emésztést.

Fehér kenyér helyett kovászos kenyér

A kenyerek GI-je jelentősen eltér a liszt fajtájától és az előállítás módjától függően. Ez a skála a teljes kiőrlésű lisztből készült és a kovászos kenyér 40 GI-től, a fehér szendvicskenyér 75, a komplett kenyér 65, a fehér kenyér 70 GI-jéig terjedhet. A lényeg az, hogy minél inkább teljes kiőrlésű a liszt, vagy minél hosszabb a kovászos erjesztés, annál alacsonyabb lesz a GI. A fehér liszttel és adalékanyagokkal gyorsan elkészíthető ipari kenyereket ebből a szempontból tanácsos kerülni.


Szavazások

Önnek volt már kullancscsípése?

Aktív: 2024. április 21. - 2024. május 26.

Többször is.
Vol már.
Nem tudok róla.
Még nem volt.


szavazatok száma: 125
Szavazni 1 órán belül egy gépről csak egy alkalommal lehet.

Szavazok Lezárt szavazások

Párkapcsolat - áldozat vagy anyaszerepet játszol?

2024. május 16.

Hogyan tudunk véget vetni a válások növekedésének és a boldogtalan kapcsolatok gyarapodásának? A válasz egyszerű: mi nők érzékeljük az újfajta energiákat, és ezek nálunk tudatosodnak először.  

Először nézzünk meg két szerepet, amit leginkább játszani szoktunk kapcsolatainkban.

Amit mi nők szeretünk „elkövetni”, az az, hogy párunkat a második gyermekünkként kezeljük, anyja helyett anyja próbálunk lenni. Hányszor hallom nőktől: „Nekem 2 gyerekem van, a gyerek meg a férjem.” Sajnos így is kezelik a párjukat. Gyermekként. Ilyenkor mindent megcsinálunk helyette, nem merünk rábízni feladatokat, mert azt gondoljuk, csak mi tudjuk azt elvégezni, ő úgysem képes jól megcsinálni. Emlékeztetjük, hogy jól öltözzön fel, mert hideg van és megfázik, hogy ne felejtsen el tejet önteni a kávéjába, merthogy úgy szereti, ha pedig azt mondja, hogy nem éhes, visszakérdezünk még legalább háromszor, hogy „biztos?”.

Másik kedvenc játszmánk az áldozatszerep. A kapcsolat elején még esetleg hagyjuk, hogy párunk főzzön, elmosogasson, kivigye a szemetet stb. Később viszont átvesszük tőle ezeket a munkákat, azzal a felkiáltással, hogy: „Hagyd csak, majd én megcsinálom!”. Aztán egy idő múlva elkezdünk panaszkodni, hogy párunk lusta lett, nem segít semmit a háztartásban, és mindent nekünk kell csinálni. Ha felfedezted magadon ezeket a „tüneteket”, akkor valószínűleg egy áldozatszereppel azonosulsz, amit valakitől át is vehettél a családi rendszeredből. Az állandóan panaszkodó, magukat sajnáltató hölgyek többsége ebben „szenved”.


Fürdőruhatrendek - minden testalkatra

2024. május 16.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Egyrészes, bikini, tankini vagy éppen monokini… Mindenki másra esküszik, így a nyári szezon beindulását megelőzően egyre sürgetőbb kérdéssé válik, hogy idén milyen modellt válasszunk. Van, aki szégyenlősebb, más pedig büszkén vállalja idomait, és az egységes barnaság érdekében olyan fürdőruhát vásárol, ami a lehető legkevesebbet takar. Ez egy nagyon becsülendő hozzáállás, de kétségtelen, hogy nem mindegyik verzió mutat ugyanolyan szépen minden testalkaton. Az alábbiakban erre figyelemmel tartunk egy rövid gyorstalpalót a tökéletes fürdőruha megtalálása érdekében!  

Fürdőruhatrendek 2024-ben

Az elérhető fürdőruhák típusai alapvetően ritkán változnak, a minták, formák és méretek azonban évről évre az aktuális trendekhez igazodnak. A tavalyi nyáron például a háromszög alakú bikinifelsők uralták a strandokat, idén azonban a retró lesz a menő, így a klasszikus mellett előtérbe kerülnek a szögletes formák és a magasított derekú alsók. Hódítanak majd a párnázott kosarak, a brazil és a normál alsók, sőt újdonsággal is előrukkolnak a tervezők: megjelenik egy olyan alsó, ami a kialakításának köszönhetően normál és magas állásban egyaránt viselhető.

2024-ben az 50-es, 60-as évek trendjei jelennek meg a polcokon, melyeket csillogó anyagok, kristályok, gyöngyök és strasszok tesznek egy kicsit modernebbé – és az esti party tökéletes viseletévé. Az időutazás jegyében hódítanak majd a csíkos, pöttyös és virágos fürdőruhák, de a hatalmas, mégis elegáns masnikat is sokan választják majd.

A színek között megtaláljuk majd a pávazöldet, a magentát, a zafírkéket és a pálmazöldet, de nem maradhatnak el a vibráló, kontrasztos árnyalatok sem, mint a barna-narancs vagy az ibolya-világoskék. Nagy figyelmet kapnak a semleges barna és fehér tónusok, valamint az állat- és dzsungelmintákkal díszített fürdőruhák is.

Továbbra is divatosak a családi, egymáshoz passzoló szettek, melyek segítségével nők, férfiak és gyerekek is kifejezhetik az összetartozásukat.